St. Galderic, patró dels pagesos

gel
Estàtua Sant Galderic

A un Km. al nord seguint el rec de la Platja d’Espolla hi trobem un pedestal amb l’estàtua de Sant. Galderic a sobre. Aquesta estàtua simbolitza el patró dels pagesos i la unió de quatre municipis: Esponellà, Serinyà, Fontcoberta i Porqueres.

Qui era sant Galderic?
El sant era un pagès occità. Nascut entre els anys 820 i 840 a Viéleville, un poblet de l’Aude, en el límit de les diòcesis de Carcassona i Mirepeis, conreà amb dos germans seus les terres d’un mas dels seu poble. Mor un 16 d’octubre de cap al 900. Immediatament començà l’homenatge i la devoció popular, i en l’any 990 fou canonitzat en un concili provincial de Narbona. Aquest fet contribuí encara més a honorar sant Galderic com a patró dels pagesos, no sols pels del Rosselló, sinó també pels de tot Catalunya.

Per que va ser postergat?
En tombar el segle XVI, la penetració cultural castellana al nostre país es fa notar d’una manera decisiva. Per aquesta raó i sobretot després del decret de Nova Planta (1707-1714), va desapareixent tot el que fa olor de catalanitat. Els bisbes castellans que ens imposaren substituïren sant Galderic per sant Isidre, canonitzat el 1622 pel papa Gregori XVI aviat el nostre sant va quedar arraconat, encara que la seva memòria no es perdé del tot. Es més, en moltes esglésies i parròquies petites d’economia minsa, en no poder finançar una nova imatge del sant madrileny, varen transformar les imatges de sant Galderic en sant Isidre mitjançant una substitució d’atributs: l’agullana per la rella. Si fem números rodons, la tradició de sant Galderic a Catalunya porta més de set-cents anys d’avantatge a la de sant Isidre.

Celebració Sant Galderic

4alcaldes
Els 4 alcaldes al 1997: Vicenç Illa (Serinyà), Xavier Gifra (Porqueres), Joan Farrés (Esponellà) i Lluís Ferrando (Fontcoberta).

Des del 12 d’octubre de 1990 es celebra cada any la festa de Sant. Galderic al Pla de Martís on hi ha el monòlit em honor a aquest sant i que també és el símbol de germanor entre 4 municipis: Esponellà, Serinyà, Porqueres i Fontcoberta, ja que és un punt on coincideixen els termes d’aquests municipis.

En la celebració es fa una missa al matí i després un dinar de germanor amb jocs a 20 euro i ball.